Pikantne migdały z piekarnika

Pikantne migdały z piekarnika, to przekąska idealna na imprezki lub do piwa.

Pikantne migdały z piekarnika

Składniki:

200 g blanszowanych migdałów (polecam Skworcu)
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:
  • Migdały polewamy oliwą i dokładnie z nią mieszamy.
  • Dodajemy przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy.
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do niego migdały.
  • Migdały pieczemy w 200 stopniach, około 20 minut. Połowę czasu piekę na grzałce dolnej + termoobieg, a na drugą połowę włączam górną grzałkę opiekacza, dzięki czemu migdały i czosnek się przyrumieniają.
  • Podczas pieczenia, migdały raz mieszamy. Robimy to w momencie, gdy się z jednej strony przyrumienią.
  • Migdały studzimy i przekładamy do miseczki. Przekładamy również czosnek, który zgromadzi się na papierze. Nada on migdałom charakteru.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Nigdy takich nie jadłam.. fajna opcja na przekąskę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich migdałów jeszcze nie robiłam, ale bardzo mi się pomysł podoba, więc chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wieczorną "przegryzkę" przed telewizorem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chrupać migdały ale takich z piekarnika z przyprawami to nigdy nie robiłyśmy :D Fajny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonałe jako przegryzka. Bardzo lubię migdały, ale takich nie jadłam. Fajny przepis i do tego smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być bardzo pyszne, fajny pomysł Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich migdałów jeszcze nie robiłam. Faktycznie świetna propozycja na imprezę :)
    P.S. Zapraszam do mnie na bloga na zapachowy konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo smakowicie! Zapisuję do zrobienia. Tak mnie korci aby zrobić z nimi jakieś finezyjne zestawienie. Połączę je z duszoną w miodzie wątróbką, ziemniaczkami w mundurkach i czymś kwaskowym ;) Już mam pomysł na nowe smaki - dziękuję za inspirację. Jako przekąska też są świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to musi być dobre... uwielbiam wędzoną paprykę, dla mnie idealne połączenie :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne! Nie jadłam takich! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajna odmiana od zwykłych migdałów :) Bardzo lubię pieczone, ale zazwyczaj piekę bez żadnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przekąska, chętnie pochrupałabym na kanapie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tak przygotowane migdały. Robię je najczęściej z dodatkiem wędzonej papryki i soli. Szkoda tylko, że są tak tuczące ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pochrupałabym z miłą chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przekąska :) Uwielbiam prażone w piekarniku orzechy laskowe, takich migdałów jeszcze nie jadłam, ale na pewno też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciekawy pomysł :) takich migdałów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...