Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą, to maślano - cytrynowy spód, kwaskowe śliwki i delikatna, krucha beza. Znika bardzo szybko z blaszki. 





Składniki ciasta:

200 g mąki pszennej (typ 500)         
1 czubata łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
100 g zimnego masła
łyżeczka olejku cytrynowego
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
180 g cukru 

Ponadto:

350 g śliwek węgierek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykonanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz olejek cytrynowy i całość zagniatamy.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm. Ciasto jest lekko kleiste, więc łatwo się nim wykłada blaszkę. 
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy śliwki:
  • Śliwki kroimy na pół i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i dokładnie w niej obtaczamy. 
  • Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
  • Białka ubijamy, aż będą sztywne.
  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
  • Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu.
  • Na śliwkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
  • Smacznego :)
  • Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.

28 komentarzy:

  1. Takiego ciasta na pewno bym sobie nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, uwielbiam ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, do tego z migdałami, które uwielbiam :). Wyszła Ci bardzo ładna beza ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszne ciasto Aguś :) Prezentuje się obłędnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z bezą uwielbiam, a Twoje prezentuje się na prawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, z kwaskowatymi śliwkami mniammm.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda. Uwielbiam takie ciasta 😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajne ciacho.
    Już gdzieś je widziałam.
    Bardzo lubię tego typu pyszności. Apetyczność i smak przede wszystkim.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, porywam kawałek bo aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  10. gdzie mozna kupić mąkę migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam ze sklepu internetowego Skworcu. Link podałam przy składnikach. Zamawiam tam co jakiś czas produkty, za którymi nie chce mi się biegać i szukać. Mieszkam w niewielkiej miejscowości i nie wszystko mogę kupić stacjonarnie. Mąka migdałowa to zmielone blanszowane migdały. Jeśli masz mocny młynek, to można samodzielnie zmielić całe migdały lub płatki migdałów. Ale młynek musi być naprawdę mocny.
      Ja bym poszukała w większych sklepach na półkach z bakaliami lub na półkach ze zdrową żywnością.
      Jeśli nie dostaniesz, to zrób ciasto bez maki migdałowej. Wykonaj je bez zmian, tak, jak w przepisie, tylko składniki ciasta trzeba zmienić na:

      200 g mąki pszennej (typ 500)
      pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
      80 g cukru
      100 g zimnego masła
      4 krople olejku migdałowego
      3 żółtka

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Przyznam, że nie wykorzystuję w swojej kuchni mąki migdałowej. Muszę wypróbować. Przepis jest naprawdę ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  12. a gdyby zmielić platki migdałowe? Daloby to coś? one nie sa takie twarde jak całe migdały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmielone płatki migdałów, to będzie mąka migdałowa. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Świetna robota - ciasto prezentuje się po królewsku ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, uwielbiam takie kruche ciasteczka - pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nasza ciocia wczoraj poczęstowała nas podobnym ciachem ale szkoda, że na zwykłym kruchym spodzie a nie migdałowym tak jak u Ciebie, bo to dopiero musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne :) Poproszę kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne! <3 Samo zdjęcie sprawia, że kubki smakowe pracują:) Mniam <3 Niebo dla oka i podniebienna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dodatek mąki migdałowej do ciasta kruchego tylko podkreśli smak :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Migdał i śliwka - absolutna bomba!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...